Reģistrējieties, lai lasītu žurnāla digitālo versiju, kā arī redzētu savu abonēšanas periodu un ērti abonētu Rīgas Laiku tiešsaistē.
Notiesā svešo
http://eattheinvaders.org
Džo Romans ir sugu saglabāšanas biologs, daudzu zinātnisku rakstu, kā arī grāmatu “Valis” un “Sarakstā: vēstis no Amerikā apdraudētajām sugām” autors un pētnieks Vermontas universitātes Gandas Ekoloģiskās ekonomikas institūtā. Par vienu no agrīnajiem pamudinājumiem pievērsties apdraudētu sugu saglabāšanai Romans ir minējis bērnībā redzēto filmu par milzu pērtiķi Kingkongu. Tagad gan grūti spriest, kāds būtu Kingkonga liktenis, ja Romans viņu sastaptu, jau būdams pieaudzis, jo līdztekus zinātniskajai darbībai viņš pievērsies savdabīgam kulinārijas žanram – vienas sugas viņš uzskata par saudzējamām, taču citas mudina ar skubu patērēt pārtikā. Apēšana, pēc viņa ieskatiem, ir labākais, ko cilvēks var pasākt ar visām globālas tirdzniecības un ceļošanas rezultātā svešos biotopos nonākušām sugām – teiksim, Latvijā tad mums būtu jāķeras pie Amerikas ūdeļu, jenotsuņu, latvāņu un pārējo svešinieku izķeršanas un pārstrādāšanas pārtikā. Šajā lapā Romans iepazīstina ne vien ar Amerikai svešajām un no citām pasaules malām ar kuģu balasta ūdeņiem, importētiem augļiem un citādi ievazātajām sugām, bet arī ar šo īpatņu pagatavošanas receptēm. Tā, piemēram, lai notīrītu mīkstčaulas krabi, “ar asu nazi izgrieziet tam acis un kuņģi, kas ir mīkstā viela tieši aiz un zem acīm. Izdariet iegriezumus abos sānos, atvelciet nedaudz atpakaļ ādu un izvelciet “sātana pirkstus” jeb žaunas – sūklim līdzīgās strēmeles zem muguras apvalka. Noskalojiet krabi aukstā ūdenī, un darbiņš padarīts.”