Reģistrējieties, lai lasītu žurnāla digitālo versiju, kā arī redzētu savu abonēšanas periodu un ērti abonētu Rīgas Laiku tiešsaistē.
Sirmā Latvija
Sajūtu pavārgrāmata
Rīga: Valters un Rapa, 2007
Grasījos rakstīt par citu grāmatu, kurā ir krietni vairāk teksta un nopietnības, bet vakar man uzdāvināja Sirmā pavārgrāmatu, un es gribu pievērst uzmanību tam, ka Latvijā ir par daudz tulkotu pavārgrāmatu, no kurām dveš bezpersoniska vispasaules adaptētā kopkatla smarža, par daudz neinteresantu recepšu, kas nogurdina jau lasot un pamudina drīzāk aiziet uz kulināriju pēc kāda gatava ēdiena, par daudz nomācošu recepšu, kas mēģina iestāstīt, ka pārvārot vai samaisot kaut ko jau sākotnēji bezgaršīgu, sanāks kaut kas garšīgs, bet maz ir tāda neformāla dzīvesprieka un ēšanas svētku, kādus katrs dzīvs cilvēks grib sajust, bet neprot un nesanāk. Un Latvija no šāda viedokļa brīžiem var pilnīgi sākt riebties. Tāpēc jau laikam pēc tāda Sirmā mūsu ēdošā publika bija noilgojusies un momentā uzķērās. Latvija ir reabilitēta un glābta arī citu acīs, ja tā tiešām ir tāda, kādu Sirmais&Co rāda šajā grāmatā, un tas ir tāpēc, ka izcilu produktu idejas (šeit es domāju vairāk reklāmu, valsts tēlu un tādas lietas, nekā pārtiku) rodas, nevis institucionāli pūloties, bet joka pēc.