Reģistrējieties, lai lasītu žurnāla digitālo versiju, kā arī redzētu savu abonēšanas periodu un ērti abonētu Rīgas Laiku tiešsaistē.
Sirņikova garša
syrnikov.ru
Maksims Sirņikovs līdz šim bijis pazīstams noteiktās aprindās Krievijā, taču nesen viņam veltīts raksts tika publicēts arī žurnālā New Yorker, un nu jau viņš ir kļuvis par visās debess pusēs pazīstamu censoni. Viņa rūpju objekts ir ēdiens, taču nebūt ne tajā modīgajā molekulārās kulinārijas, sous vide, slow food vai kāda eko-šmeko izpratnē. “Es, Maksims Sirņikovs, jau daudzus gadus nodarbojos ar krievu tradicionālās virtuves ēdienu izpēti un rekonstrukciju,” viņš raksta savas vietnes manifestā. “Šī vietne, tāpat mans Live Journal blogs (http://kare-l.livejournal.com/), ir pilnībā veltīta īstajai nacionālajai pavārmākslai. Tai, kas, būdama krievu kultūras sastāvdaļa, mums palīdzēs saglabāt savu krieviskumu un nepazust globālā fāstfūda raibajās reklāmās.” Jā, starp citu, krieviskumam tuvumā nestāv arī borščs, un to Sirņikovs, šķiet, nīst ne mazāk par “fāstfūdu”. Sirņikovs savu donkihotisko misiju pilda ar zinātnieka uzcītību. Etnogrāfiskos izpētes braucienos savāktais ticis pārstrādāts daudzās pavārgrāmatās, tiek mācīts pavārmākslas meistarklasēs un ierādīts jaunatvērtu restorānu pavāriem. No Sirņikova var uzzināt, kādam jābūt pareizam kuļebjakam, un vēl visu ko ja ne garšīgu, tad vismaz interesantu.